Projektledarekortmanual

Hjälp i PP7

Verktygsfält

I verktygsfältet kan Ni med hjälp av musen, även kallad pekdon, söka information i databasen, radera information, markera utskrift av den information Ni arbetar med mm.

1. Dashboard” – första sidan
  2. Projektsammandrag
  3. Uppdragssammandrag
  4. Att göra
  5. Kontaktöversikt
  6. Skicka e-post
  7. Första”, ”föregående”,” sök exaktnästa” eller ”sista” post.
  8. Urvalslista
  9. Rensa/Lägg till” Rensar all data i vyn och ger möjlighet att registrera ny post.
  10. Rensa allt” Rensar all data i vyn och ger möjlighet att registrera ny post.
  11. Spara
  12. Radera
  13. Sök på allt i systemet
  14. Rollbeskrivning, samt möjlighet att byta rollvy och företag, om det finns flera valmöjligheter.

Önskar Ni arbeta med tangentbordet använder Ni istället funktionstangenterna.

Funktionstangenter

I PP7 finns flertalet snabbtangenter och genvägar med höger mus-knapp definierade. Hovra i systemet för att hitta olika genvägar och funktioner.

På många ställen i PP7 återfinns en knapp med en grön pil. Använd den som en genväg till värdet som visas till vänster om pilen (t ex visas pilen till höger om kundnr så öppnas kundregistret med aktuell kund vald).

Följande tangenter kan användas i PP7 för snabbare åtkomst till funktioner. Observera att alla funktionstangenter kanske inte fungerar i just ditt företags uppsättning av PP7.

Tangent Funktion Skift+Tangent Ctrl+Tangent Alt+Tangent
F1 PP7Help PP7Start
F2 Spara post Ta bort post
F3 Stäng aktiv vy
F4 Visa urvalslista Skriv ut skärmbild Stäng aktiv vy Gå ur program
F5 Rensa fält i aktivt fönster Förnya skärmbild Rensa allt
F6 Framåt i tabordningen Bakåt i tabordningen Förflytta dig till föreg fönster Förflytta dig till nästa fönster
F7 Föregående post Supersöka förg post
F8 Nästa post Supersöka nästa post
F9 Sök post Supersöka post Zoom
F10 Till meny eller Zoom
F11 Infoga rad
F12
Tab Nästa Fält Föreg Fält Visa lista över paneler att gå till
Home Söka registrets/rapportens första post
End Söka registrets/rapportens sista post
X Klipp ut
C Kopiera
V Klistra in
D Återställ grundlayout I grid Öppna Registervård (enbart Admin)
S Spara Öppna systemunderhåll (enbart Admin)
N Ny post/Rensa för inmatning
Z Ångra senaste ej sparad inmatning
F Öppna urvalslista
A Markera all text
H Stäng alla fönster
O Öppna nytt företag
U Öppna uppdragsvyn

I mobilverisionen av PP7 finns inga funktionstangenter.

I PP7 kan du alltid söka genom att skriva i sökrutan uppe till höger eller använda funktionstangenten F4 eller Enter.

Skriver du ett # framför din sökning, söker systemet enbart efter etiketter med namnet du sedan skriver in.

Funktionen söker efter följande information:

• Kunder
  • Leverantörer
  • Kundfakturor
  • Leverantörsfakturor
  • Offertprojekt
  • Offertuppdrag
  • Projekt
  • Uppdrag
  • Förfrågan
  • Inköpsorder
  • Ärenden
  • UH-objekt
  • Verifikationer
  • Kontaktpersoner
  • Etiketter
  • Menyposter

Söka i PP7

Du söker globalt i hela PP7. Du kan söka på data i systemet eller på namn på olika vyer.

Ett exempel hämtat från demoföretaget som du kan testa själv:

1. Skriv ”Nora” i sökrutan och klicka på ikonen eller tryck Enter eller F4.
  2. Sökresultatet ser du i bilden nedan. PP7-sök har hittat alla förekomster av ordet Nora i databasen.
  3. Får du många sökresultat kan du välja att filtrera ditt sökresultat med droplistan som är rödmarkerad i bilden.
  4. Notera att du nästan alltid (inte bara i PP7) kan använda kortkommandot CTRL+F för att söka i vyn du har framför dig med hjälp av din webbläsares inbyggda sökfunktion. Sökresultatet ser du gulmarkerat.

Dashboard

PP7Portalens utseende och information är baserat på den roll som ni har loggat in med. Portalen visar upp ett antal grafer, samt Uppgifter som säger om det t.ex. finns fakturor att attestera. Klickar man på en länk under Uppgifter så förflyttas man till relevant vy.

Du kan också klicka i graferna för att komma till de vyerna som de beskriver.

Nedanför visas en mer detaljerad information angående rollspecifika Dashboards:

Tidrapportör

Information som rör en tidrapportör. De senaste veckornas tidrapportering, varning om tid inte är rapporterad, reseräkningar mm.

Projektledare

Information som är viktig för Projektledarna som sälj/CRM, offert, projekt, uppdrag, tidrapportering, planering och rapporter.

Avdelningsansvarig

Information rör administratörer och ekonomer exempel fakturering, kund-, leverantörsreskontra, redovisning, rapporter och avstämningar.

Chef

Innehåller allt som är viktigt för avdelningsansvarig eller VD. VD eller Chefs meny innehåller allt som en projektledare har samt resultatanalys, resultatrapporter och likviditet.

Projektstrukturen

Projektbegreppet används för alla större fasta och löpande jobb som även skall följas upp redovisningsmässigt. Ett projekt delas upp i olika Uppdrag. Vid registrering av ett projekt skapas automatiskt ett eller flera Uppdrag.

Ex. ett fastpris projekt innehåller projektnummer + 00 för fast pris delen av projektet och projektnummer + 01-99 för tilläggjobben på fastpris projektet.

Den här strukturen används för att effektivt kunna fakturera tilläggsjobben medan alla vet vad det rör sig om och vid färdigställande av faktureringen behöver tilläggsjobben inte bli inblandade.

Mindre jobb och uppdrag följs upp som Uppdrag. Dessa kan intäkts och kostnadsmässigt följas upp och är även ett redovisningsbegrepp. De inordnas under de projekt där de hör hemma. Planering med aktiviteter sker på Uppdragsnivå.

Affärssystemet PP7 ger dig överblick och total kontroll på alla nivåer i strukturen.

Projekt

Så här skapar du ett nytt projekt

1. Gå till tabben, Projektdata.
  2. Välj vilken ResEnh projektet ska tillhöra.
  3. Välj ansvarig Projektledare för projektet, som standard kommer ansvarig att vara du som är inloggad.
  4. Ett Projektnummer genereras automatiskt när du har sparat alla uppgifter. Se till att även namnge projektet i rutan bredvid projektnumret.
  5. Välj sedan vilken typ av projekt i Anbud/Löpande, där finns det typer som Anbud, Löpande, Frånvaro, Interna projekt och Avtal.
  6. Välj den kund som har beställt projektet.

Nu har du alla obligatoriska uppgifter för att kunna skapa ett projekt, men det underlättar för dig och alla andra om du kan fylla i fler uppgifter än så. T.ex. Anbudssumma för hela projektet, Start- och sluttid för projektet och hur många uppdrag som kommer ingå i projektet.

Så här skapar du ett nytt projekt

1. Gå till tabben, Projektdata.
  2. Välj vilken ResEnh projektet ska tillhöra.
  3. Välj ansvarig Projektledare för projektet, som standard kommer ansvarig att vara du som är inloggad.
  4. Ett Projektnummer genereras automatiskt när du har sparat alla uppgifter. Se till att även namnge projektet i rutan bredvid projektnumret.
  5. Välj sedan vilken typ av projekt i Anbud/Löpande, där finns det typer som Anbud, Löpande, Frånvaro, Interna projekt och Avtal.
  6. Välj den kund som har beställt projektet.

Nu har du alla obligatoriska uppgifter för att kunna skapa ett projekt, men det underlättar för dig och alla andra om du kan fylla i fler uppgifter än så. T.ex. Anbudssumma för hela projektet, Start- och sluttid för projektet och hur många uppdrag som kommer ingå i projektet.

Projektöversikt

I projektöversikten får du en snabb bild av hur ditt projekt mår.

I graferna kan du se utfallet just nu per kalkylgrupp, Täckningsgrad, Färdigställandegrad, Kostnadsjämförelse och jämförelse över täckningsbidrag enligt de prognoser som är gjorda närmast i tiden.

Läs mer om Täckningsgrad och Färdigställandegrad mm i avsnittet Begrepp och Nyckeltal.

Projektdata

I projektanmälan registreras alla viktiga uppgifter på projekten.

• Vilken typ av projekt det är (styr bl.a. om det är ett fastpris eller löpande)
  • Vem som är projektledare
  • Vilken kund det är .
  • Noteringar och viktiga datum läggs in I kalendern
  • Kalkyl eller senaste prognos på projektet.
  • Hur många Uppdrag som skall skapas automatiskt. (om anbud projektnr+00 = fast pris delen och 01 = löpande). Resultatet på skapade Uppdrag
  • Projektspecifika priser. Projektets priser eller rabatter hämtas alltid i första hand om det finns sådana
  • Vilka dokument av olika slag som finns knutna till projektet
  • Avslut av projekt med avslutsdatum

Beskrivning av fält:

ResEnh

Ange den resultatenhet som har ansvaret för projektet. Alla intäkter och kostnader på projektet kommer att bokföras på angiven resultatenhet.

Projekt

Ange ett valfritt projektnummer och ge projektet ett lämpligt namn i fältet till höger.

Projektnumret får inte innehålla bindestreck eller bokstäver.

Använder ni automatisk nummersättning så skall projektnumret hoppas över vid registrering av nytt projekt.

Projektnumret är unikt inom resultatenheten. D.v.s. det finns inte två projekt med samma projektnummer inom resultatenheten.

Projektledare

Ange ansvarig person för projektet. Projektledare måste finnas registrerad i rutinen Registervård – Projledare. Inloggad identitet föreslås.

Projektledare 2 som kan vara tex inköpare eller arbetsledare.

Projektledare 2 måste finnas registrerad i rutinen Registervård – Projledare.

Projekttyp

Ange den projekttyp som projektet ska ha. Var noga med att markera rätt projekttyp för att överföringar av kostnader till fakturering och resultatberäkningar skall bli rätt.

Projekttyperna bestämmer ni själv hur många ni vill ha, men alla måste markeras med valen anbud, avtal, löpande, internt eller frånvaro.

Om ni vill kunna föra över tidssedlar från tidredovisningen, inköpt material från inköp/lager eller upplupna kostnader automatiskt ska projektet ha en projekttyp som är definierad som löpande.

Om bokning sker på Uppdraget så skall det vara löpande.

Kundnr
Ange kundens kundnummer. Kunden skall finnas upplagd i Registervård – Kunder. Är projektet ett projekt som har Uppdrag under sig med olika kunder ange kundnr 1 här. Ett projekt knyts alltid till ett kundnummer. Kundnumret kan ändras vid faktura- registreringen.
Kundref.
Detta är ett informationsfält där man kan ange kundens referens (den som skall få fakturorna). Om olika kunder kan förekomma på projektet (många småjobb under en period) hoppa över detta fält. Detta är ett informationsfält där man kan ange kundens ordernummer som ärvs till uppdraget och skrivs därmed ut på fakturan.
Start
Ange projektets startperiod. Med period avses bokföringsperiod.
Slut
Ange projektets beräknade avslutsperiod. Med period avses bokföringsperiod. Används budget/prognos rutinen är detta ett obligatoriskt fält.
Årsavslut
Kryssas i om projektet ska nollställas varje år. Används t.ex. för bilprojekt där kostnaderna ska registreras per år men projektet ska fortsätta.
Antal Tillägg/Uppdrag som skapas automatiskt
Ange hur många Uppdrag som skall skapas vid projektupplägget.
Över/Sammanhållande projekt
Om man vill kunna ta ut ett projektsammandrag för en grupp av projekt, kan man knyta ihop projekten genom att lägga ett överprojektnummer på dessa. Ange då till exempel ”5” i detta fält för samtliga projekt som ska sammanlänkas.
Textruta
Text som skrivs in här följer med till alla Uppdrag under projektet och syns på fakturor. Lämpligt att använda vid anbudsprojekt men inte för service och löpande projekt.

Tidsregistrering

1. Börja med att ange en identitet eller initialer på den anställde i kolumnen Anställd. Därefter hämtas den fullständiga informationen automatiskt.
  2. I kolumnen Vecka kommer nu den senast angivna tidsperioden/löneperioden att hämtas in automatiskt. Det går även bra att själv ändra tidsperioden.
  3. Välj i kolumnen Uppdrag vilket uppdrag du vill tidsregistrera i. När du fyllt i uppdragsnumret kommer uppdragsnamnet automatiskt upp.
    • Här kan du välja att tidregistrera för flera uppdrag som du deltagit i under tidsperioden. Genom att skapa en ny rad och mata in ett nytt uppdragsnummer.
  4. Därefter väljer du vilken typ av Aktivitet som ska registreras. (OBS! Om företaget inte använder sig av aktiviteter hoppar man över denna punkt!)
  5. Välj det Artikelnumret som anger vilken typ av arbete som har utförts. T.ex. Arbete, projektledning eller möten om man har det upplagt i artikelregistret.
  6. Fyll sedan i antal timmar från Mån-Sön. (Är det ett löpande uppdrag kommer Fakturering och Klar bockas i automatiskt för att föra över rad till fakturering direkt)
  7. Fyll också gärna i en text som  beskriver dina arbetsuppgifter.
  8. Tryck på Spara om du fyller i tiden varje dag och tryck Godkänn vid veckoslutet för att attestanten ska se att du är klar med din tidregistrering.

Observera att det kan vara skillnader för hur tidrapporteringen är uppsatt på ditt företag. En del företag behöver inte spåra aktiviteter och då finns inte det fältet med.  På en del företag har man valt att tidrapportörerna inte ska hantera vilka rader som ska faktureras eller inte. Kolumnen för ”Fakturering” kommer inte då heller att synas.

1. Börja med att ange en identitet eller initialer på den anställde i kolumnen Anställd. Därefter hämtas den fullständiga informationen automatiskt.
  2. I kolumnen Vecka kommer nu den senast angivna tidsperioden/löneperioden att hämtas in automatiskt. Det går även bra att själv ändra tidsperioden.
  3. Välj i kolumnen Uppdrag vilket uppdrag du vill tidsregistrera i. När du fyllt i uppdragsnumret kommer uppdragsnamnet automatiskt upp.
    • Här kan du välja att tidregistrera för flera uppdrag som du deltagit i under tidsperioden. Genom att skapa en ny rad och mata in ett nytt uppdragsnummer.
  4. Därefter väljer du vilken typ av Aktivitet som ska registreras. (OBS! Om företaget inte använder sig av aktiviteter hoppar man över denna punkt!)
  5. Välj det Artikelnumret som anger vilken typ av arbete som har utförts. T.ex. Arbete, projektledning eller möten om man har det upplagt i artikelregistret.
  6. Fyll sedan i antal timmar från Mån-Sön. (Är det ett löpande uppdrag kommer Fakturering och Klar bockas i automatiskt för att föra över rad till fakturering direkt)
  7. Fyll också gärna i en text som  beskriver dina arbetsuppgifter.
  8. Tryck på Spara om du fyller i tiden varje dag och tryck Godkänn vid veckoslutet för att attestanten ska se att du är klar med din tidregistrering.

Observera att det kan vara skillnader för hur tidrapporteringen är uppsatt på ditt företag. En del företag behöver inte spåra aktiviteter och då finns inte det fältet med.  På en del företag har man valt att tidrapportörerna inte ska hantera vilka rader som ska faktureras eller inte. Kolumnen för ”Fakturering” kommer inte då heller att synas.

Tidregistrering

I den här vyn registreras hur de anställda har använt sin tid under tidsperioden. Antingen registreras tiden av den anställde själv eller någon annan gör detta. Oftast har man då någon form av tidrapporter som underlag. Allt fler går dock emot att de anställda har tillgång till PP7 i sin telefon och där de själva rapporterar sin tid.

I PP7 för Windows och i Web versionen av PP7 kan den som har behörigheten projektledare eller högre registrera och administrera tid för andra än dig själv. Men det beror på vad man har för inställningar i ditt företags installation av PP7.

Om projektledaren har begränsning till att se bara sina egna projekt visas alltid enbart inloggad användare.

I Mobilappen kan du som användare bara rapportera tid för dig själv.

När du känner dig nöjd med din tidrapport för veckan är det bra om du godkänner den. Då signalerar du till den som ska godkänna (attestera) din tidrapport att du är klar med tidsperioden.

När din tid är registrerad och attesterad kan den exporteras till ert lönesystem.

Registrerade tidsrader kan/ska överföras till:

1. Fakturering om det är ett löpande jobb med kundens pris och antal som ska faktureras.
    2. Upparbetade kostnaden överförs till Redovisning/Projekt.
    3. För löneutbetalning överförs tidsraderna till lönesystem. Förutsättning för detta är att registrerad artikel har angivit. Den registrerade artikeln är i sin tur kopplad till en löneart som talar om för lönesystemet hur tiden mm ska behandlas.

Tid för attest

1. I det flesta fallen kommer ditt namn vara förvalt i rutan ”Attestant”. Om det inte är det eller om du ska attestera tid i någon annans ställe kan du välja ett annat namn genom att klicka på förstoringsglaset i rutan. Då får du upp en urvalslista med möjliga val. Tabellen under filtret innehåller de rader med tid som behöver attesteras.
  2. Om du har många rader i tabellen, behöver du kanske filtrera den ytterligare genom att göra val i den vänstra delen ovanför tabellen. Aktivera filtreringen genom att klicka på knappen ”Filtrera”.
  3. För att se detaljer om en viss rad, markerar du den genom att klicka på namnet i kolumnen ”Anställd” och på knappen ”Visa detaljer”.
  4. För att kontrollera om den anställde har godkänt sin tid kan du titta i kolumnen ”Anst OK”. (Du kan dock fortfarande attestera tid som en anställd inte godkänt.)
  5. När du kontroller om tidraderna i tabellen ser ok ut kan du:
    • välja att ”Markera alla” om allt ser ok ut.
    • eller välja att markera de rader som du vill attestera genom att klicka i kryssrutan i raderna.
  6. Klicka sedan på ”Genomför” för att attestera de markera raderna.

Så här attesterar du tid

1. I det flesta fallen kommer ditt namn vara förvalt i rutan ”Attestant”. Om det inte är det eller om du ska attestera tid i någon annans ställe kan du välja ett annat namn genom att klicka på förstoringsglaset i rutan. Då får du upp en urvalslista med möjliga val. Tabellen under filtret innehåller de rader med tid som behöver attesteras.
  2. Om du har många rader i tabellen, behöver du kanske filtrera den ytterligare genom att göra val i den vänstra delen ovanför tabellen. Aktivera filtreringen genom att klicka på knappen ”Filtrera”.
  3. För att se detaljer om en viss rad, markerar du den genom att klicka på namnet i kolumnen ”Anställd” och på knappen ”Visa detaljer”.
  4. För att kontrollera om den anställde har godkänt sin tid kan du titta i kolumnen ”Anst OK”. (Du kan dock fortfarande attestera tid som en anställd inte godkänt.)
  5. När du kontroller om tidraderna i tabellen ser ok ut kan du:
    • välja att ”Markera alla” om allt ser ok ut.
    • eller välja att markera de rader som du vill attestera genom att klicka i kryssrutan i raderna.
  6. Klicka sedan på ”Genomför” för att attestera de markera raderna.

Att attestera tid snabbt är viktigt, då kostnaderna snabbt kan vidarefaktureras till slutkund. Tänk på att inte vänta för länge med attesten!

Attest av tid finns i flera olika varianter i PP7. Det är möjligt att resultatenhetsansvarig attesterar tid, att en utsedd person attesterar all tid, eller att projektledaren attesterar tid i första steget och sedan utsedd person.

Attest av tid – projektledare

BEHÖRIGHET! I projektledarmeny eller om användaren har begränsning egna projekt går det ej att ändra attestant!

Här visas de tiderrader som anställda har registrerat under de projekt som projektledaren är ansvarig för. Tänk på att en anställd kan ha registrerat tid under flera olika projekt under en tidperiod, och det är därför inte säkert att alla tidrader visas i denna vy. Använd filter för att se enbart de urval ni kräver för tillfället.

Markera ”Attest” om tidregistreringen är korrekt. Anställd godkänd indikerar om den anställde har godkänt sin tidperiod.

När projektledaren har attesterat tiden är det dags för nästa steg att attestera.

OBS! Redan efter projektledarens attest kan tiden föras över till lönesystemet.

Attest enligt parameter

BEHÖRIGHET! Enbart användare med nivå superadmin och över kan ändra attestant i denna vy.

Hit kommer tidperioder som ska attesteras på översta nivå. Dvs om inställningarna är gjorda så att projektledaren i första hand ska attestera, så visas här om projektledaren har godkänt tiderna eller inte (och även den anställde). Använd filter för att se enbart de urval ni kräver för tillfället.

I den övre delen av vyn visas totalerna för vald tidperiod och anställd.

I nedre delen av vyn visas de tidrader som är aktuella för attest. Raderna går att justera. Det är också möjligt att klicka på en tidperiod i övre delen av vyn för att komma direkt till den anställdes registrerade tid för vald tidperiod.

För den rad man står på visas tidarapporterna för denne anställde.

OBS! Väljer jag att klicka i attest på alla rader blir de attesterade även om inte allt har attesterats av projektledaren. Detta för att lönen skall kunna behandlas även om projektledaren inte attesterat.

Reseräkning

BEHÖRIGHET! I PP7Tid-modulen och Projektledareportalen (vid begränsning egna projekt) i går det ej att ändra anställd!

• Ange först er identitet i Anställd.
  • Nr – Reseräkningens nr. Hoppa över fältet sätts automatiskt. Vill du titta på en gammal reseräkning, klicka upp urvalslistan och välj reseräkning.
  • Lkod (Landkod anges enbart om det gäller utlandstraktamente)
  • Markera Traktamente reseräkningen även ska generera traktamente.
  • Fyll i det uppdrag som Reseräkningen ska hamna som kostnad under.
  • Syfte – Syfte med resan
  • Till – Destination
  • Om avdrag för mat eller tillägg ska skapas, markera varje dag i listan med de avdrag eller tillägg som skall utgå.
  • Har du utlägg, representation eller milersättning, använd respektive flik och ange dina belopp manuellt

OBS! Är reseräkningen attesterad kan den inte ändras.

Attest av reseräkning

BEHÖRIGHET! Enbart användare med behörighet Superadmin och över har möjlighet att ändra attestant i vyn.

Här attesterar ni reseräkningar. En Uppgift visas i alla portaler om det finns reseräkningar att attestera för inloggad användare.

• Klickar ni på en rad så kommer ni direkt till den specifika reseräkningen och kan se all information där.
  • För att attestera bocka i Attest.
  • När alla reseräkningar är attesterade tryck på Godkänn. All information om reseräkning förs nu över till lönegrundande data och möjlighet att hämta till fakturarader ges.
  • Efter detta kan inte reseräkningen inte ändras.
OBS! Reseräkningar går till attest till den person som är angiven som översta attestansvarig även om attest per projektledare är satt!

Attest av Leverantörsfaktura

I PP7 kan ni välja två olika metoder för attest av leverantörsfaktura:

1. Attestgången följer organisationsstrukturen, dvs om fakturan bokas in på ett projekt eller uppdrag så får projektledaren fakturan först, sedan går den vidare upp i strukturen.
  2. Skapa en specifik attestgång för varje projekt. Här sätter ni upp exakt hur fakturan skall vandra för just detta projekt.

Gemensamt för båda metoderna är att man kan ange ett minsta antal atteststeg som fakturan måste gå innan den blir klar. Det är också möjligt att på de olika attestanterna ange ett maxbelopp för fakturaattest. Om fakturans belopp ligger inom beloppsgränsen blir den färdig, annars vandrar den vidare.

Det finns också möjlighet att arbeta med ”granskare”, dvs en anställd som tittar på fakturan i första steget, men som inte räknas med i attestkedjan. Granskare anges per projekt eller uppdrag. För metod två ovan kan man även ange granskare för valfria konton.

Fakturor som visas i attestvyn är fakturor som är registrerade i systemet och som enligt uppsatt attestgång har hamnat hos inloggad användare. Antal fakturor att attestera visas även i portalen för alla användare av systemet som en uppgift. Klicka på den uppgiften och hamna i attestvyn.

Alla leverantörsfakturor kan läsas över till faktureringen genom enkla handgrepp. Beroende på inställning i grundparametrarna kan fakturan läsas över antingen direkt efter registreringen, eller efter full attestgång.

Hantering

När attestvyn startas föreslås inloggad användare som attestant. Det går inte att ändra.

Markera en faktura så visas fakturabilden i den högra delen av bilden.

Här kan fakturan förstoras, förminskas, visas i fullskärm, mailas och skrivas ut mm. Attestvyn är uppdelad på mitten med en så kallad split-screen, som kan användas till att se mer eller mindre av fakturan eller konteringen. Kolumnerna i denna vy kan ändra storlek, position och vissa kan till och med väljas att inte visas. Genom att klicka på kolumnrubriken kan sorteringen för tabellen förändras.

Sväva med muspekaren över konto, uppdrag, resenh, projekt, kontodelar, attestant för att se detaljerad information.

Längst till vänster visas ibland en ikon. Sväva med muspekaren över ikonen för mer information.

• Röd ikon – Fakturan är förfallen
  • Gul ikon – Fakturan förfaller inom en vecka

Ovanför fakturatabellen visas en verktygsrad, där möjlighet finns att signera aktuell faktura eller alla fakturor, ej signera aktuell eller alla fakturor samt genomföra attester.

Tips! Klicka på menyknappen till höger på varje rad för fler funktioner (högerklick i Windows-versionen)!

Ej Sign

Klicka i Ej om du ej är ansvarig för attest av fakturan. Då går fakturan tillbaka till den som är vald som ansvarig för attesterna i grundparametrar/leverantörsreskontra. Du kan även välja en ny attestant som ska ha fakturan, om ni har det valt det alternativet i grundparametrerar/leverantörsreskontra. Spara raden med F2 eller gå till ny rad.

Beroende på inställningar i grundparametrar finns också möjlighet att tillåta konteringsändring även vid Ej sign. Om detta är valt, går fakturan till nästa led i kedjan vid Ej sign.

Sign

Klicka i Sign för att signera. Vid signering kan ändringar av konto, projekt, uppdrag mm. utföras. Om beloppet ändras skapas en ny rad med återstående belopp. Spara raden med F2, Ctrl+S eller gå till ny rad.

Spärr

Det går även att spärra en faktura från betalning i attestvyn.

Utskrift

Om leverantörsfakturan skall skrivas ut klicka på Skrivare ikonen och välj skriv ut.

Genomför attest

Tryck på ”Genomför attesterna” när du är färdig. Attesterade fakturor försvinner samt vyn stängs.

Övrig funktionalitet

Genom att klicka på de tre prickarna på fakturaraden så får du fram en meny med fler alternativ.

• Utred
    • Skicka ett internt meddelande till en kollega för utredning av fakturan. Fakturan biläggs i meddelandet.
  • Skicka e-post
    • Skicka e-post till någon annan med fakturan bilagd.
  • Reklamera
    • Skicka e-post till leverantören med reklamation på fakturan. En standardtext föreslås som kan ändras.
  • Uppdrag
    • Öppna uppdragsvyn med det uppdrag som finns på raden
  • Leverantörsfakturafråga
    • Öppna leverantörsfakturafråga för att titta närmare på fakturan
  • Inleverans
    • Om fakturan är kopplad till en inköpsorder kan inleverans av material göras här. En ny bild visas med allt beställt material där ni kan pricka av det som kommit och resta det som inte kommit.