Nya griddar

Från version 2021 av PP7 har vi infört listor som kan grupperas och sorteras samt kolumner kan tas bort och flyttas, sparat per användare.

Ändra kolumnbredd

Du ändrar kolumnbredd genom att dra i kolumnen du vill ändra så att den blir bredare. Alternativt kan du klicka på kolumnens meny och välja ”Anpassa denna kolumn automatiskt”.

Om du vill autojustera alla kolumner i den aktuella lista så kan du klicka på valfri kolumns meny (de tre prickarna till höger om kolumnens rubrik) och välja ”Anpassa alla kolumner automatiskt.”

Systemet kommer sedan ihåg dina ändringar.

Flytta kolumner

Om du vill ändra om kolumnordningen i en lista, så kan du dra en kolumn till en annan plats i listan genom att klicka på och hålla in höger mus-knapp och sedan dra kolumnen dit du vill.

Sortera

Du kan sortera listan på varje kolumn, stigande eller fallande, genom att klicka på kolumnrubriken. Alternativt kan du klicka på kolumnens meny och välja ”Sortera stigande” eller ”Sortera fallande”.

Du ser då en liten pil till höger om kolumnrubriken som indikerar hur kolumnen är sorterad.

Om du vill sortera listan på flera kolumner kan du hålla in CTRL-knappen på dit tangentbord och klicka på ytterligare en kolumn för att sortera även på den kolumnen. Sorteringen prioriteras baserat på vilken ordning du klicka på kolumnerna.

Gruppera

Du kan gruppera listan på en eller flera kolumner. Detta kan göra att listan blir lättare att strukturera.

Ta tag i en kolumnrubrik och dra den upp till rutan med texten ”Dra en kolumnrubrik hit för att gruppera kolumnen” och släpp den där. Listan grupperas nu på den kolumnens värden.

Om du vill gruppera på flera kolumner, så återupprepar du förfarandet ovan på ytterligare kolumner.

På de grupperade kolumnerna ser du sorteringsordningen med hjälp av pilen till höger om rubriken. Du kan ändra sortering genom att klicka på rubriken ytterligare gånger.

Alternativt kan du använda kolumnens meny och välja ”Gruppera efter denna kolumn”.

För att ta bort en gruppering, klicka på x på den grupperade rubriken, eller använd kolumnens meny och välj ”Ta bort grupp i den här kolumnen”.

Ta bort/Visa kolumner

Om det finns kolumner du inte vill se i listan så kan du ta bort dem. Likaså kan du så klart välja att visa dem igen.

Använd menyn på valfri kolumn och välj ”Kolumner”. Du får då fram en lista på de kolumner som finns i listan. Avmarkera/Markera de som du vill dölja/visa.

Filtrera

Längst upp till höger i de flesta listor finns en ruta med texten ”Sök”. Här kan du filtrera listan på valfritt värde. Listan uppdateras omedelbart när du klickar på Enter eller på förstoringsglaset till höger om sökrutan.

Du kan också filtrera värden i en specifik kolumn. Använd kolumnens meny och välj ”Filtrera”. En ny panel visas där du kan säga hur du vill filtrera (Börjar med, Slutar med, Innehåller, Likvärdig eller Inte jämlikt) samt vilket värde du vill filtrera på. Klicka på ”Klar” och listan uppdateras.