Ekonomi Redovisning

Momsredovisning

Allmänt

En särskild kontodel används i PP7 för att sätta rätt momskod/momsruta. Alla transaktioner innehåller denna momsruta. Lösningen är gjord för att slippa ha olika konton för att hålla reda på vilken typ av moms som skall vara bundet till kontot. Det är lätt att göra fel genom att konto måste väljas bara för att momsen är olika. För att hålla reda på detta genom att olika konton väljs behöver antal konton tre eller fyrdubblas därför har PP7 valt denna så gott som automatiska lösning.

Grundparametrar

Periodicitet för momsredovisningen sätts upp i ”Grundparametrar/Redovisning/Inställningar-Momsredovisning.

Ange antal redovisningsperioder för momsredovisningen 1, 2 eller 3 perioder.

Ange vilket momsredovisningskonto som skall användas vid skapande av verifikat när tömning sker av ingående/utgående momskonto, ange även vilket konto som gäller för öresdifferens

Koppling Kontoplan/Momsrutor

Konto som skall ha en koppling till en momsruta i momsrapporten skall anges vid registrering av kontot.

Alla konton som skall vara underlag till A. Momspliktig försäljning eller uttag exkl. moms  skall kopplas till momsruta 05, 06, 07 eller 08.

Alla konton som skall vara underlag till B. Utgående moms på försäljning eller uttag ruta 05 – 08  skall kopplas till momsruta 10, 11 , eller 12.

C. Momspliktiga inköp vid omvänd skattskyldighet hämtas från kund- och lev.uppgifter (se fakturering med omvänd moms resp. leverantörer med omvänd moms).

Alla konton som skall vara underlag till D. Utgående moms på inköp ruta 20 – 24  skall kopplas till momsruta 30, 31, eller 32.

Alla konton som skall vara underlag till H. Import skall kopplas till momsruta 50.

Alla konton som skall vara underlag till I. Utgående moms på import i ruta 50 skall kopplas till momsruta 60, 61, eller 62.

E. Försäljning m.m. som är undantagen från moms hämtas från kund- och lev.uppgifter (se fakturering med omvänd moms resp. leverantörer med omvänd moms).

Alla konton som skall vara underlag till F. Ingående moms skall kopplas till momsruta 48.

Konton ingående i momsrapport

Det finns även möjlighet att skriva ut rapporten ”Registervård/Registervård/Rapporter/Konton ingående i momsrapport” som uppvisar vilka konton som är kopplade till momsrapporten.

Konton ingående i momsrapport

Exempel på rapport:

Fakturering med omvänd moms

För att fakturering med omvänd moms skall ske måste följande vara utfört.

• På kunden markera omvänd/EU moms och ange momsruta 41.
  • Omvänd moms skall vara angett även på utlänska kunder.
  • På uppdraget som ska faktureras under fliken Orderrader. Bocka i Omvänd moms.

Om omvänd moms är angett på kunden så kommer omvänd moms att föreslås på fakturan men det kan ändras vid fakturaregistrering. Kan kunden ha omvänd moms så skall det alltid anges på kunden.

Skall inte omvänd moms användas för enstaka faktura för kunden skall rutan ”Omvänd moms” klickas bort och momskod anges.

Levernatörer med omvänd moms

För att bokning skall ske med omvänd moms skall ske måste följande vara utfört.

• På svenska leverantörer markera omvänd moms och ange momsruta 23 eller 24
  • Omvänd moms skall vara angett även på utlänska kunder.
  • På uppdraget som ska faktureras under fliken Orderrader. Bocka i Omvänd moms.

Om omvänd moms är angett på leverantören så kommer omvänd moms att föreslås vid registrering av lev.fakturan men det kan ändras vid registrering. Kan leverantören ha omvänd moms så skall detta anges på leverantören.

Skall inte omvänd moms användas för enstaka faktura från leverantören skall rutan ”Omvänd moms” ändras till ”Vanlig moms”.

Importmoms

Exempel på upplägg för uppbokning av importmoms:

Konton enl. baskontoplanen med koppling till momsruta i momsdeklarationen.

Konto Benämning Momsruta
2615 Utgående moms, import av varor, 25 % 60
2625 Utgående moms, import av varor, 12 % 61
2635 Utgående moms, import av varor, 6 % 62
2645 Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet 48
4545 Beskattningsunderlag vid import av varor, 25 % 50
4546 Beskattningsunderlag vid import av varor, 12 % 50
4547 Beskattningsunderlag vid import av varor, 6 % 50
4599 Motkonto beskattningsunderlag

Det kan vara lämpligt att lägga upp en automatkontering på beskattningsunderlagskontot för att underlätta konteringen av momsen.

Momsrapport

När momsrapporten skrivs ut är det tom aktuell momsredovisningsperiod som skall anges.

Avstämning av momsrapporten

Gör en snabb kontroll och beräkning för att konstatera:

• ”A. Momspliktig försäljning eller uttag exklusive moms” överensstämmer med ”B. Utgående moms på försäljning eller uttag i ruta 05-08”.
  • Momspliktiga inköp där köparen är skattskyldig” överensstämmer med ”D. Utgående moms på inköp i ruta 20-24”
  • ”H. Import” överensstämmer med
    ”I. Utgående moms på import i ruta 50”.

Lämpligt kan vara att skriva ut huvudbok på ingående och utgående momskonton för redovisningsperioden för momsrapporten och arkivera dessa tillsamman med momsrapporten.

• Kontrollera att ingående saldo för perioden är noll, är inte saldot noll (bokningar har skett efter föregående tömning av kontot) så måste en manuell justering göras av momsrapporten.

Skapa verifikat

Efter att momsrapporten är utskriven kan ett verifikat skapas för bokning av ingående/utgående moms mot momsredovisningskonto genom att klicka på knappen ”Skapa verifikat”, efter det skall verifikatet fastställas.

OBS! Viktigt att tänka på är om momsbokningar skett på en tidigare avstämd momsperiod kommer dessa transaktioner ej med på innevarande periods momsrapport, är så fallet måste momsrapporten manuellt justeras. Undvik att boka momstransaktioner i en period där momsrapporten redan är utskriven.

Fel i momsrapporten

Om ni har missat att koppla momsruta till konto, måste ni först och främst koppla default momsruta till kontot. Kör sedan en Saldokontroll som finns under menyn Redovisning->Periodslut. Saldokontroll lägger in momsruta på alla ställen där det saknas och räknar om saldon utifrån detta. Ta sedan ut en ny momsrapport.