Använda KundDB

För att debugga ett problem hos en kund behöver vi ibland testa med deras data. Vi kan då koppla upp vår lokala utvecklingsmiljö mot en kopia av kundens DB på följande sätt.

OBS! Tänk på att du måste switcha till korrekt branch i Git mot den databas du ska jobba mot!

Kopiera DB

Databaser i vårt moln säkerhetskopieras varje dag. Den senaste kopian läggs här: \\SVDBPP702.vitec.net\DBBACKUP

Denna kopia kan du sedan kopiera in till en SQL server t ex devsql2019.

1. Kopiera in .bak-filen till \\devsql2019\Database Backups som du kommer åt på din maskin
  2. Öppna SSMS på din dator och connecta till devsql2019
  3. Gör en restore på den databasen (den ligger i mappen c:\Database Backups när man browsar fram backuper)

När den legat där ca en månad får du ett mail från IT som säger att du måste ta bort den.

Studion

I studion går du till menyn Database -> SQL Connection Manager.

Skapa eller redigera där en av dina connections så att den pekar på databasen du la upp ovan. Gör denna connection Aktiv genom att klicka på Enable.

OBS! Denna connection används ENBART som en default connection när programmet startar. Så fort programmet startat lite mer så switchar vi connection till den som är angiven i Systemunderhåll! Den behöver inte vara samma databas som den vi ställer in nedan, men den måste vara av samma version som den nedan!

Systemunderhåll

Nu måste du även ändra inställningarna i Systemunderhåll för att du ska jobba mot denna databas.

1. Öppna PP7Sys.exe och logga in.
  2. Gå till Inställningar -> Företag och peka det bolag du jobbar mot, mot den nya databasen

Starta sedan om webben och kör! Det kan krävas ett gäng refresh av webbläsaren för att få den att fatta omställningen.

OBS! Det är denna connection som verkligen visar vilken DB vi jobbar mot!