Vad har man artiklar till i PP7?

Externa artiklar

Externa artiklar är inlästa prislistor från externa leverantörer, eller artiklar ni lägger upp själva. Naturligtvis kan det vara en blandning. Man kan på de externa artiklarna lägga in en enhet om man så önskar, vilket gör att man även får en enhet på sina fakturarader för kundfakturering.

Registervård - > Underhåll -> Artiklar/Priser -> Artikelöversikt -> Externa artiklar

Interna artiklar

Artiklar (interna och interna artikelregistret)

Interna artikelregistret används för egna tidkoder och övriga egna artiklar. Det vill säga de artiklar som ni underhåller själva. Dessa artiklar används alltså för tidredovisning i PP7, och även för kundfakturering. De artiklar som skall vara lönegrundande skall också kopplas till en löneart som ert lönesystem förstår. När löneunderlag skickas till lönesystemet så används de lönearter ni kopplat till PP7s interna artiklar så att lönesystemet kan förstå.

I bilden nedanför ser du löneartens artikelnummer till vänster (1) och lite längre åt höger den löneart den är kopplad till (2). Notera att flera artiklar kan vara kopplade till samma löneart.

Om ni vill att era kundfakturor ska visa vilken enhet de interna artiklarna har (t ex timmar), så måste ni på varje artikel lägga in en enhet i det Interna artikelregistret.

Registervård -> Underhåll -> Artiklar/Priser -> Artikelöversikt -> Interna artiklar

Tidregistrering

Vid tidregistrering anger man en artikel från det interna artikelregistret. Som standard är en artikel förvald per användare men man kan ändra till en annan artikel om man behöver det. Klicka på listikonen (1) för att få upp listan med de interna artiklarna (2). (Hur man kopplar en standardartikel till en anställd)

Tidraderna vi skriver in här kommer kunna utläsas av löneprogrammet eftersom vi kopplat våra interna artiklar till de lönearter som löneprogrammet angett.

PP7PRO -> Tidregistrering

Kundfaktura

När det sedan är dags att skriva en faktura kan vi hämta upp de tidsrader som vi skapat med hjälp av de interna artiklarna.

Klicka på ”Skapa fakturarader” (1) (bilden nedanför)

PP7PRO -> Uppdrag -> Orderrader

Nu hämtas de tillgängliga tidraderna som inte hittills blivit fakturerade för det här uppdraget fram i en lista. Jag väljer att fakturera två av dem och att vänta med två genom att kryssa i att de jag inte vill ha med nu ”Fakt ej nu” och klickar på ”Skapa fakturarader”.

Vi ser nu att det finns ett pris i Ápris -kolumnen. Det priset hämtas från prislistan som är uppsatt för den här interna artikeln. Vi tittar på detaljvyn i registervården för artikeln ARBETE. Hade artiklarna haft en enhet inlagd i artikelregistret så hade även denna enhet hamnat på fakturaraden.

Registervård -> Underhåll -> Artiklar/Priser -> Artikelregister internt

Där ser vi att det finns tre olika priser för just den här artikeln. Vilket pris som ska användas kan man dels bestämma på kundnivå och på projektnivå genom att ange vilken prislista (1-6) som vanligen ska användas för just den här kunden eller projektet. (Se bild nedanför). Om ingen prislista är förvald kommer prislista 1 användas (som i det här fallet). (1) (bild nedanför).

Vi skulle kunna ändra priset för just den här fakturan om vi vill. Eller ändra artikel också för den delen.
I det här fallet är jag nöjd med det som är förvalt.

Jag tar bort den textrad som lagts till för att (radtyp T=text) och väljer att lägga till en extern artikel.

Nu vill jag se hur fakturan kommer se ut och klickar på Prel Faktura (1) (bilden nedanför) och får en förhandsgranskning på min faktura. (andra bilden nedanför).

När jag är nöjd väljer jag ”Klar för fakt” (2) och fakturan skickas nu vidare för fastställande och i nästa steg utskick till kund.