Ekonomi Fakturering

Fakturering

Fakturering sker från uppdragsnivå

All fakturering i PP7 sker från ett uppdrag under ett projekt. Ett enskilt uppdrag kan faktureras flera gånger, om systemet ställs in på det sättet. Alla intäkter från faktureringen räknas så klart upp till projektet och resultatenheten automatiskt.

Skapa en faktura

Du har ett antal val när du skapar en faktura:

• Markera om just denna faktura skall vara omvänd moms. Vanligen är det inställt på kunden och då sköter systemet det automatiskt.
  • Markera om det skall vara en Rot-faktura
  • Lägg upp de rader som skall faktureras genom att mata in vilken radtyp du vill ha på just den raden, vilken artikel och hur många samt eventuella rabatter eller påslag. Har du valt en Intern eller Extern artikel så föreslås priset automatisk av systemet. Om du i stället valt en X-artikel får du ange priset själv.

För att underlätta faktureringen finns följande funktionalitet.

Hämta upparbetat

Denna knapp ger er möjlighet att automatiskt få rader upplagda för tid och leverantörsfakturor som registrerats och attesterats (eller innan attest beroende på inställningar) på uppdraget. Raderna kan så klart ändras manuellt och nya rader kan läggas till.

Klicka på knappen Skapa fakturarader. Då får du upp en översikt över vad som kommer över till fakturan. Här kan du välja att inte ta med vissa rader just nu, eller aldrig och på så sätt strukturera din fakturering.

Läs mer i detalj om hur detta fungerar här!

Uppdatera apris
Denna funktion finns i knappen Hämta upparbetet och räknar om alla öppna planeringsrader som finns för uppdraget, samt alla öppna fakturarader med nya apris. Om man t ex har bytt valuta på kunden kan detta vara nödvändigt.
Text

Ange text som skall följa med på alla fakturor från detta uppdrag i denna ruta. Projektet har en fakturatextruta som innebär att alla uppdrag under projektet får med den texten vid fakturering.

Ny Faktdag

Ange datumet som fakturan skall få som utskriftsdatum/fakturadatum om annat än dagens. OBS! Det är ej möjligt att datera fakturan mer än 40 dagar bakåt i tiden.

Prel faktura

Med denna knapp kan du få en förhandsgranskning av en faktura. Du ser en PDF med texten PrelFaktura som visar hur fakturan kommer att se ut. När du har stängt ned PDF-bilden kan du antingen välja att färdigställa fakturan eller redigera innan färdigställande.

Klar för fakt och Utskrift faktura

Genom att klicka på denna knapp förbereder ni fakturan för utskrift. Fakturan tilldelas nu ett verifikationsnummer. Antingen skriver nu administratör ut fakturan eller så gör projektledaren det själv, beroende på hur företaget valt att sätta upp detta, genom att klicka på utskrift faktura.

Viktigt! Administratör måste köra journal, dvs fastställa fakturan innan ny kan göras från uppdraget (alternativet att projektledare själv fastställer fakturan finns också). Det är vid fastställande av fakturan som e-fakturor skickas iväg för behandling.

Öppna faktura

Om fakturan ännu inte fastställts av administratören så kan den öppnas igen för redigering.

Fakturan kommer nu släppa verifikationsnumret den tilldelades innan och när fakturan klarmarkeras igen kan den tilldelas nytt nummer eller samma som tidigare beroende på om någon annan i PP7 hunnit skriva ut en faktura emellan.

Kopiera/Kreditera

Denna knapp möjliggör att tidigare fakturor, som är fastställda, kan kopieras alternativt kopieras till en kreditfaktura. De nya raderna kan redigeras och raderas och naturligtvis är det möjligt att lägga till ytterligare rader för ny fakturering.

Skriv inskannade

Här kan du skriva ut eller spara undan leverantörsfakturor som är registrerade mot uppdraget.

Pågående/Avslutade/Alla

Filtrera fram vilken typ av uppdrag du vill kunna bläddra på.

Följesedel

Utskrift av följesedel innebär att alla rader specificeras på PDF-utskriften. Du får också frågan om du vill lägga till utskriften i dokumentfliken. Dokumentet läggs till i den dokumentkategori som är specificerad i grundparametrarana för arbetsorder. För att en följesedel ska kunna skapas måste en mall finnas skapad och specificerad i grundparametrarna.

Avvikelse

Fyll i den text ni vill ska skriva ut på Avvikelse-utskriften i Notering/Avvikelse i Allmänt-fliken och klicka på Avvikelse-knappen för utskrift. Avvikelsen läggs automatiskt till i Dokumentfliken under arbetsorderns dokumentkategori. För att en avvikelse ska kunna skapas måste en mall finnas skapad och specificerad i grundparametrarna.

Orderbekräftelse/Maila orderbekräftelse

För att skriva ut en orderbekräftelse kan du klicka här. För att skicka den direkt med e-mail klickar du på Mail Orderbkr. För att en orderbekräftelse ska kunna skapas måste en mall finnas skapad och specificerad i grundparametrarna och mail-inställningar måste vara uppsatta i systemet för att mail skall kunna skickas. Även här får du frågan om du vill lägga till utskriften i dokumentfliken och den skapas i så fall under arbetsorderns dokumentkategori.

Kopiera

Uppdraget kan kopieras på samma sätt som projekt, offert och offertuppdrag. Läs mer här.